x

Aşırı Terlemenin Etkileri Nelerdir?

11 Kasım 2021

Terlemeyi sosyal ortamlar, heyecanlanmak, ortam ısısı ve psikolojik durum artırabilir. Sempatik sinir sistemi denilen sinir grubunun aşırı aktivasyonu ile oluşan aşırı terleme kişiyi strese sokar ve gün içinde kesintilerle veya sürekli devam eder. Kişinin günlük aktivitesini ve yaşam kalitesini de bozan bu durumdan ellerin yanında vücudun diğer bölgeleri aynı anda etkilenebiliyor. Gün içinde değişik şiddetlerde terleme olabilir. Duygusal uyaranlar genellikle terlemeyi artırsa da herhangi bir sebeple de terleme ortaya çıkabiliyor. Terlemenin fazla olması, özellikle ellerin ve koltuk altlarının sık sık ıslanması yaşam kalitesini etkiliyor. Genellikle çekingen karakterli olan bu kişilerin daha da sıkılgan ve utangaç olmalarına yol açıyor. Kariyer tercihini, arkadaş seçimini değiştiriyor ve bireysel aktiviteleri kısıtlıyor. Hasta yaşam şeklini bilinçli veya bilinçsiz değiştiriyor. Örneğin; baharatları azaltır, pamuklu kıyafetler giyer, yanında peçete ve yedek kıyafetler taşır, sosyal ortamlardan uzak durmaya çalışır… Özellikle el ve koltuk altında aşırı terleme oluyorsa ve bu durum dolayısıyla kişinin hayatı etkileniyorsa mutlaka tedavi olması gerekiyor.

Yaz sıcağında terlemek kadar rahatsız edici bir durum olamaz. Özellikle kalabalık ortamlarda bulunuyorsanız ve sıcak havada dışarıda olmanız gerekiyorsa, terlemek kaçınılmaz. Size önereceğimiz püf noktalarıyla terleme sorununu azaltabilir, yaz mevsiminde kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Yaz sıcaklarında aşırı terleme nedeniyle vücudunuz hem su hem de mineral kaybı yaşar. Üstelik terlediğinizde çoğu zaman giysilerinizde lekeler oluşur ve dış görünüşünüzden rahatsızlık duyabilirsiniz. Terlemek bir sağlık sorunu değildir ancak aşırı terlemek kimi zaman rüzgarın etkisiyle hastalıklara da neden olabiliyor. Özellikle terledikten sonra klimalı ortamlara giren kişilerde boyun ve bel tutulması, baş ağrısı, soğuk algınlığı gibi belirtiler görülebiliyor. Bu nedenle vücudu korumak, terlemeye karşı hazırlıklı olmak önemli bir rol oynuyor.

Yaz mevsiminde terlemeyi durdurmak doğru bir davranış değildir. Terlemek doğal bir süreçtir ve sadece aşırı terlemeyi önlemek için çözüm aranmalıdır. Örneğin; rahat saç toplama stilleri uygulanmalı, giyimde sentetikten uzak durulmalı, pişikleri ve mantarı önlemek için cilt bakımı yapılmalıdır. İşte yaz sıcaklarında aşırı terlemeye karşı uygulayabileceğiniz basit yöntemler:

Saçlarınızı toplayın

Yaz mevsiminde saçlarınızda yüz ve boyun bölgenizi kapatacak şekilde modeller uygulamanız hem daha fazla terlemize neden olur hem de terleme nedeniyle bu bölgelerde pişikler oluşabilir. Çünkü saçlarınız sıcak havada cildinizin hava almasına engeldir ve cildiniz hava almadığında, nemli kaldığında pişikler oluşur. Eğer saçlarınızı açık bırakmanız gerekiyorsa çantanızda mutlaka yedek toka bulundurmanızı öneririz. Klimalı ortamdan çıktığınızda ya da kalabalık ve havasız bir toplu taşıma aracında saçlarınızı hızlıca toplayabilirsiniz.

Öneri: Yaz sıcağında dışarıda olmanız gerekiyorsa, saçlarınızı nemlendirerek ferahlayabilir, aşırı terlemeyi durdurabilirsiniz.

Giyimde pamuklu tercih edin

Vücudunuzu saran dar kıyafetler daha fazla terlemenize neden olur. Bu nedenle yaz sıcağında aşırı terlemeyi önlemek için rahat ve hava alan giysiler giyerek, vücudunuzun mümkün olduğu kadar hava almasını sağlamalısınız. Açık renkli, pamuklu giysiler terlemeyi önlemek ve terlediğinizde terinizi çekmek için en etkili çözümdür. Ayrıca ayakkabılarınız hava almalı, spor ayakkabı ile pamuklu çoraplar giymelisiniz.

Yazın makyajınızın akmaması için neler yapabilirsiniz?

Yaz sıcağında yoğun kapatıcılarla yapılan makyaj, gözeneklerin tıkanmasına, ciltte sivilce ve kızarıklık oluşumuna neden olabilmektedir. Cildin bu sorunlarla karşılaşmaması için hafif kapatıcılar ve su bazlı makyaj ürünler kullanmak daha doğru olacaktır. Cilt sorunlarının yanında yaz mevsiminde makyajın akması da bir diğer önemli sorundur. Yaz günlerinde fondöten, far ve göz kaleminin akmaması için, makyaj stili de diğer zamanlara göre farklı olmalıdır. Bunun için yapabileceğiniz bir dizi öneriyi aşağıda bulabilirsiniz:

  • Yağsız ve hafif pudralı yapıda bir fondöten tercih edebilirsiniz.
  • Yağlı bir cildiniz varsa terlediğinizde makyajınız çabuk akabilir. Fondöten, far ve göz kalemi uygulamadan önce cildinize pudra sürebilirsiniz.
  • Makyajınızın akmaması için cildinizin en çok yağlanan bölgelerine makyajdan önce nemlendirici krem sürmeyin.
  • Yaz aylarında fondöten yerine BB krem, CC krem gibi daha hafif yapıda kapatıcılar tercih edebilirsiniz.
  • Terlediğinizde rimelinizin akmasını istemiyorsanız suya dayanıklı maskara kullanabilirsiniz. Rimeli kirpik diplerine uygulamazsanız, terlediğinizde akmayacaktır.

 

Ter kokusuna karşı doğal yöntemler

Terlemek kadar ter kokusu da rahatsız edici bir durumdur. Yaz sıcağında ter kokusunu önlemek için deodorant ve antiperspirant kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Fazla terlememek ve terlemeyi düzenlemek için şunları yapabilirsiniz:

  • Koltuk altlarını düzenli olarak elma sirkesi ya da karbonatlı su ile yıkarsanız kötü kokuları önlersiniz.
  • Koltuk altlarınızı yatmadan önce limon suyu ile silip sabah yıkayın. Gün içinde ter kokusu oluşmayacaktır.
  • Günde 2 fincan yeşil çay içerseniz aşırı terlemeniz düzene girer.
  • Domates suyu terlemenin düzene girmesini sağlar. Her sabah bir fincan domates suyu içebilirsiniz.
  • Üzüm, erik, şeftali vücudunuzu serin tutar. Her gün ara öğünlerde bu meyvelerden yiyebilirsiniz.

Pişik oluşumu ve mantara dikkat edin

Yaz sıcağında aşırı terlemenin etkisiyle ciltte sürtünmenin fazla olduğu bölgelerde pişik ve mantar oluşumu görülebilmektedir. Özellikle dirsek içi, genital bölge, boyun, dekolte bölgesi, bacaklar pişik ve mantar ile karşılaşabilecek en hassas bölgelerdir. Sıcaklık ve terlemenin etkisiyle devamlı ıslak kalan bölgelerde gelişen bu sorunlar, zamanla ciltte yaralara neden olabilmektedir. Sıcak yaz günlerinde pişik ve mantar oluşumunu önlemek için cilt bakımına özen göstermeli, terlediğinizde giysilerinizi ve çamaşırınızı değiştirmeli, nemlendirici hafif kremler kullanmalısınız. Özellikle ayaklarda mantar oluşmasını önlemek için pamuklu çoraplar giymeli ve çıplak ayakla başkalarının terliklerini giymemeye özen göstermelisiniz. Pişik oluşumunu önlemek ve hasarlı cildi onarmak için şunları yapabilirsiniz:

  • Cildinize doğal zeytinyağı ya da lavanta yağı ile masaj yapabilirsiniz.
  • Pişiğin yayılmasını önlemek için cildinizdeki sorunlu bölgeyi bebek pudrası ile pudralayabilirsiniz.
  • Ayak parmaklarınıza vazelin sürerek kötü kokuları ve pişikleri önler hem de ayaklarınızı yumuşatırsınız.
  • Cildinizde sık sık pişik oluşuyorsa, sorunlu bölgelere Hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.

Yazın terleyerek vücudunuzdan toksin atarken, bağışıklığınızda önemli bir rol oynayan mineral, tuz ve su kaybı da yaşarsınız. Bunun için mutlaka mevsim sebze ve meyveleri tüketmeli, günde en az 2,5 litre su içmelisiniz. Dengeli ve sağlıklı beslenme ve basit güzellik tüyoları ile rahat bir yaz mevsimi geçirebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.